Cornelis van Rijswijk (*1517)
Jonker Cornelis van Rijswijk komen we voor het eerst tegen in 1554. Op 21 mei van dat jaar wordt hij beëdigd als nieuwe kastelein en schout in Medemblik.
Spaansgezind Medemblik
Medemblik en zijn kastelein blijven lang Spaansgezind. Dat heeft waarschijnlijk nog te maken met de brand van 1555. Een groot deel van de stad, waaronder de kerk, werd verwoest en koning Filips II verlaagde de bijdrage van de Medemblikkers aan zijn schatkist met 2/3 voor de komende 10 jaar, zodat er geld overbleef om de kerk te herbouwen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de Beeldenstorm van 1566 aan Medemblik voorbijgaat.
In 1568 komen we Van Rijswijk weer tegen. In opdracht van Alva gaat hij naar Hoorn, om ketters op te pakken, maar tegen de tijd dat hij er is, zijn ze gevlucht.
Het Beleg van Medemblik
In 1572 is Van Rijswijk een oude rot in het vak, hij is dan al bijna 20 jaar slotvoogd van het kasteel. Hij heeft een goede werkrelatie met de Spanjaarden en de steun van de bevolking. Wanneer Enkhuizen zich uitroept voor Oranje, is Van Rijswijk niet van plan dat voorbeeld te volgen. Hij houdt dan ook de stadspoort dicht als Diederik van Sonoy, Nicolaas Ruychaver en Jacob Cabeliau zich melden om Medemblik ervan te overtuigen de kant van Oranje te kiezen. Van Rijswijk heeft het volste vertrouwen de stad en zijn kasteel te kunnen behouden voor Filips II.
Duivels dilemma
Van Rijswijk heeft geen rekening gehouden met de vastberadenheid van Cabeliau. Onder zijn leiding komen de geuzen alsnog de stad in, het garnizoen vlucht voor ze uit naar het kasteel. Van Rijswijk maakt zich nog steeds geen zorgen, het kasteel is vaker belegerd. Maar hij komt voor een duivels dilemma te staan…
Bronnen: Westfries Archief / Dwangburchten.nl / Nationaal Archief