Conservator Paulette Kooijman werkt al sinds 2003 bij Kasteel Radboud. In die tijd is er veel veranderd, in het museum en in haar werk. Maar een ding blijft altijd hetzelfde: haar liefde voor geschiedenis en het vertellen van verhalen.

 

Opgravingen in de tuin

Al vroeg was duidelijk dat Paulette ‘iets met geschiedenis’ moest gaan doen. De tuin van haar ouders was opgehoogd met grond van de vuilnisbelt en al van kleins af aan groef ze scherven en pijpenkopjes op. Haar keuze voor de studie klassieke archeologie verbaasde dan ook niemand. Er was alleen nog een bijpassende propedeuse nodig voor ze kon beginnen. Dat werd kunstgeschiedenis.

 

Een archeoloog in de ICT

Tijdens haar studie kwam ze dankzij een tentoonstelling over Pompeii terecht bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Eenmaal afgestudeerd lagen de banen in haar vakgebied niet voor het oprapen. Haar bijbaan als museumgids werd uitgebreid met de Hermitage en daarnaast ging ze aan de slag in, je verwacht het niet, de ICT. Graven deed ze alleen nog in haar vrije tijd, in de bergjes in Hoorn.

 

Toeval bestaat wel

Net als bij Ben Dijkhuis, speelde ook bij Paulette’s komst naar het kasteel toeval een grote rol. Een van haar hobby’s is zingen en bij het koor leerde ze Carolien van Berge kennen, in die tijd de enige conservator van Kasteel Radboud. Zij zocht iemand om haar te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Dat werd Paulette. Ook na Carolien’s verlof was er nog genoeg werk, Paulette is dan ook nooit meer weggegaan.

 

Professionalisering en uitbreiding museum

Met haar komst konden de ambities van Kasteel Radboud verder worden uitgevoerd. Het collectiebeheer werd geprofessionaliseerd en er werd begonnen met de middeleeuwse Pinksterweekenden.

Inmiddels is het werk weer veranderd. Waar het inrichten van de exposities en het organiseren van de evenementen eerst werd uitbesteed, is het nu veel meer ‘hands-on’. De huidige tentoonstellingen zijn volledig in eigen beheer bedacht en uitgevoerd.

Op die manier kan Paulette steeds meer doen wat ze leuk vindt: verhalen vertellen en geschiedenis behapbaar maken. “Mensen in de middeleeuwen waren helemaal niet zoveel anders dan wij.”

 

Paulette’s droom: de cirkel weer rond maken

Met haar achtergrond is de toekomstwens van Paulette geen verrassing: een geofysisch onderzoek, oftewel archeologisch onderzoek, zonder te graven. Wat ligt er in de grond onder en om Kasteel Radboud? Als dat er toch een keer van zou komen, dan is de cirkel voor haar weer rond.

Tot slot vragen we haar wat ze het leukste vindt aan het kasteel. Er verschijnt een bijna dromerige blik in haar ogen: ”Aankomen in de vroege ochtend, langs het verstilde IJsselmeer rijden, het kasteel zien en elke keer weer beseffen wat een bijzondere en mooie werkplek ik heb.”

 

Meer Paulette

Je gaat Paulette nog vaker tegenkomen. Niet alleen live in het kasteel, maar ook in de Verhalen van Kasteel Radboud. Als conservator weet ze alles over de collectie en gaat ze meer vertellen over de verschillende stukken. Wat is het en waarom is het leuk om dat te weten?