Valkenier

Sinds 2010 is Martin Doderer van Birdlive verbonden aan kasteel Radboud als vaste valkenier. Hiermee is een historische situatie in ere hersteld: in de Middeleeuwen had elk kasteel immers zijn eigen valkenier. Hollandse valkeniers werden in die tijd beschouwd als de beste ter wereld en bij bijna alle Europese vorstenhuizen –waar de valkerij een geliefd tijdverdrijf was – in dienst. Dat met name in Nederland de valkerij zich zo ontwikkelde is niet zo gek: de trekroute van slechtvalken loopt pal over Brabant!

In Birdlive heeft kasteel Radboud een valkenier gevonden die uitstekend past bij de uitgangspunten van het museum; de nadruk wordt gelegd op educatie en contact met de bezoekers. Daarnaast staat veiligheid van dier én bezoeker altijd voorop, naast het plezier wat de interactie met deze prachtige dieren met zich meebrengt. De vogels van Birdlive zijn voornamelijk rescue birds: gered en met liefde en aandacht weer tot volle gezondheid teruggebracht.

Er worden in de zomermaanden regelmatig demonstraties met roofvogels gegeven, terwijl er buiten het seizoen voornamelijk uilenworkshops voor kinderen worden gegeven. De demonstraties zijn vrij toegankelijk, voor uilenworkshops dient men zich van te voren op te geven.

Interesse in een uilenworkshop? Kinderen vanaf 6 jaar kunnen zich opgeven via info@kasteelradboud.nl, onder vermelding van naam en leeftijd. De kosten bedragen € 10,- per kind. De workshops beginnen om 14:00 uur en eindigen rond 15:30 uur. Kijk voor actuele data in de agenda.

Actuele informatie over de activiteiten van Birdlive op Kasteel Radboud vindt u in de agenda én op onze facebookpagina.