Graventapijt Themadag

Graventapijt Themadag

Startdatum: 8 september 2024 11:00 - 16:00

Het Graventapijt van Kasteel Radboud is een uniek meerjarig project, waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt door vrijwilligers. Zij zijn speciaal voor dit project opgeleid in deze traditionele manier van borduren.

Op deze dag vind je de borduursters zelf in de Ridderzaal met één of meer van de wandkleden. Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten.

Bestel museumtickets

Beschrijving

 

 

In de middeleeuwen was het belangrijk dat iedereen kon zien hoe lang jouw familie al aan de macht was en van wie jij afstamde. Dat gebeurde met een zogenaamde successiereeks. Het Graventapijt is de successiereeks van de Graven van Holland, tot aan Floris V, de bouwer van het kasteel. Het tapijt wordt geborduurd door een groep vrijwilligers, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke borduursteken en materialen. 

Het ontwerp is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door historicus Marius Bruijn, in de stijl, vorm en inhoud van rond 1300. Meer over dit project en de ontwerpen is te vinden in de Gravenkamer van het museum.

 

Uniek project: Een middeleeuws ambacht bewaren voor toekomstige generaties

Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijven voor toekomstige generaties. 

 

 

Evenement Details

Datum: 8 september 2024

Starttijd: 11:00

Eindtijd: 16:00