Ben Dijkhuis, geboren en getogen Medemblikker, is de huis-historicus van Kasteel Radboud. Omdat het kasteel nooit een familiehuis is geweest, is een groot deel van de informatie alleen te vinden in de verschillende archieven. Zonder Ben en zijn speurwerk hadden we nooit zoveel geweten van de geschiedenis van ons mooie kasteel.

 

Een toevallige liefde

Dat Ben zo belangrijk voor Kasteel Radboud zou worden was niet heel logisch. Hij studeerde chemische techniek en was jarenlang technisch onderwijsassistent op het Da Vinci College in Purmerend. Zijn passie voor geschiedenis ontstond bij toeval.

Tijdens een wandeling met een vriendin in het park in Medemblik vertelde ze terloops dat ze nu langs de oude stadswal liepen. Ben werd nieuwsgierig en ging op onderzoek uit. De rest.. is geschiedenis.

 

Oude rekeningen: een goudmijn aan informatie

Dat onderzoek had nog wat voeten in de aarde. Om de handgeschreven documenten te kunnen lezen en vertalen was een cursus paleografie nodig.

Vooral de oude rekeningen waren een goudmijn. Daaruit bleek bijvoorbeeld hoe groot het grafelijk domein destijds echt was. Het huidige Vooreiland en Achtereiland hoorden er ook bij en werden gebruikt als hofweide.

 

Ben’s missie: het behouden en delen van kennis

Op internet was in die tijd (we hebben het over twintig jaar geleden) vrijwel niets te vinden. Zonde, vond Ben. Daarom besloot hij zelf een site op te zetten met alle gevonden informatie over de West-Friese dwangburchten. Kasteel Radboud is de enige daarvan die nog bestaat.

Ben wil dit belangrijke stuk West-Friese geschiedenis niet alleen behouden, maar ook meer bekendheid geven. Hij geeft daarom regelmatig lezingen, zowel op Kasteel Radboud als op andere locaties. Daarnaast is hij een van de gidsen van het kasteel.

 

Meer Ben

De verhalen die Ben heeft gevonden over Kasteel Radboud gaan we uiteraard met je delen. Wil je hem live zien? Houd dan onze activiteitenpagina in de gaten voor zijn volgende lezing.

Sinds 2019 is Ben met pensioen en heeft hij nog meer tijd voor al zijn interesses. Naast geschiedenis heeft hij zich verdiept in mineralogie en sterrenkunde.

Bovendien speelt hij in een Iers/Schotse band, Baloney Celtic Music. De bijzondere opbouw van Keltische muziek inspireerde hem tot een cursus musicologie. Meer informatie daarover vind je op zijn musicologie website.