Het kasteel2020-07-23T15:50:39+02:00

Het kasteel

13e eeuw: dwangburcht voor West-Friezen

Kasteel Radboud is gebouwd door graaf Floris V als een van de vijf dwangburchten die gebruikt werden om de opstandige West-Friezen onder de duim te houden.

Floris zette deze burchten neer in de periode 1282-1287. Een recordtempo, normaal was er in die tijd een jaar of 10 voor nodig om één kasteel te bouwen, laat staan vijf. Kasteel Radboud is de enige die is overgebleven.

Kasteel Radboud Indicatie oorspronkelijke bouw Tekening door Marius Bruijn
Kasteel Radboud Header_2

21e eeuw: museum en evenementenlocatie

Het museum heeft een collectie van voorwerpen die de oorsprong en geschiedenis van het gebouw laten zien. Op het Hemelrijck vind je semi-permanente tentoonstellingen over specifieke middeleeuwse onderwerpen en in de gewelven is ruimte gereserveerd voor de museumwinkel en het Kasteel Café.

Verder wordt er in en om het kasteel veel georganiseerd, zoals roofvogel-workshops, knutselmiddagen en middeleeuwse markten. Het is bovendien een geliefde trouwlocatie en een stijlvol decor voor feesten en teambuildingsuitjes.

Plan je bezoek

Wie is de eigenaar?

Kasteel Radboud is in eigendom van Monumentenbezit. Deze landelijke opererende stichting zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie van beschermde bouwwerken.

De portefeuille van Monumentenbezit bestaat uit diverse monumenten verspreid over heel Nederland. Vrijwel ieder type monument is vertegenwoordigd; kerken, kastelen, buitenplaatsen, vestingwerken, ruïnes, woonhuizen, gedenknaalden en grafmonumenten.

Samen met de beheerders en huurders, streeft Monumentenbezit ernaar om haar monumenten en de bijbehorende verhalen onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Kasteel Radboud Logo Stichting Monumentenbezit

De verhalen van Kasteel Radboud

WE HOUDEN JE OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dwangburchten in West-Friesland

Wil je meer weten over de geschiedenis van Kasteel Radboud en de andere dwangburchten in West-Friesland? Kijk dan eens op de website dwangburchten.nl van Ben Dijkhuis. Hij heeft er zijn hobby en levenswerk van gemaakt om de geschiedenis van de West-Friese dwangburchten te verzamelen. Zelf doet hij constant onderzoek om nóg meer geschiedenis over Kasteel Radboud naar boven te krijgen. Houd onze activiteiten in de gaten voor de eerstvolgende lezing van Ben.