Museum

Middeleeuwse burcht uit 1288

Gelegen aan het IJsselmeer in de historische stad Medemblik

Al ruim 700 jaar het icoon van Medemblik!

Het is de laatst overgebleven burcht van West-Friesland, gebouwd in opdracht van Graaf Floris V.

Ruim 20.000 bezoekers per jaar

Het hele jaar door geopend

En het blijft toenemen!

Museum én vrij toegankelijk Kasteel Café en terras. Voor iedere leeftijd is hier wat te beleven. Op het kasteelplein (her)ontdek je oud-Hollands speelgoed!

Meer dan 60 evenementen en activiteiten per jaar

In een sfeervolle historische setting

Altijd iets te beleven in Kasteel Radboud

Beleef de magie van vervlogen tijden, bij één van de vele evenementen en activiteiten!

Waan je in de middeleeuwen

Kasteel Radboud is gebouwd in 1288 als burcht in opdracht van Graaf Floris V. Nog steeds zie en ervaar je de middeleeuwen in dit bijzonder sfeervolle gebouw.

  • Veel muren zijn zo oud als het kasteel zelf
  • Sta zelf op de uitkijk buiten op de kantelen
  • Regelmatig wisselende tentoonstellingen over de middeleeuwen
  • Contouren van de oorspronkelijke bouw zijn nog duidelijk zichtbaar
  • Trek een harnas aan en ervaar het gewicht dat ridders dragen

Treed binnen en BELEEF DE MAGIE VAN VERVLOGEN TIJDEN!

Wil je zeker zijn van een tijdslot dan raden we je aan vooraf online te reserveren.

Bekijk veelgestelde vragen >>

Toegankelijkheid

Het gebouw is vanuit historie vol drempels, obstakels en uitdagende trappen. We zijn daardoor helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Neem bij twijfel gerust vooraf contact met ons op.

Huidige exposities

Kasteel Radboud - Fabel - waar gebeurd - banner groot

Fabel

WAAR GEBEURD

Fabelachtige wezens ontmoeten? Kom alles te weten over de Sammeltjes van Wieringen, de Zuiderzeemeermin, de Draak van Stavoren, de Boezehappert, Tien-ton-elfrib en de Zeeridder. Deze volksverhalen uit de regio blijken opvallend veel te lijken op volksverhalen uit andere culturen. Iedereen zal hier dus wat in herkennen! Kom kijken en laat je meevoeren in de wondere wereld van fabels…

Wegens succes verlengd! Te zien t/m 5 januari 2025

Bestel tickets ≫

Kasteel Radboud - Campagnebeeld Omringd door Kastelen_ rechthoek

Omringd door Kastelen

IN WEST-FRIESLAND

Stap in de panorama’s van de vijf kastelen die Graaf Willem II en zijn zoon Graaf Floris V in West-Friesland lieten bouwen. Kom alles te weten over de functies van deze indrukwekkende bouwwerken tijdens hun hoogtijdagen van de 13e t/m begin 15e eeuw. De panorama’s worden begeleid door verhalen van verschillende personages die bij de kastelen betrokken waren. Met de archeologische vondsten die erbij staan, is de geschiedenis van de kastelen in West-Friesland tastbaar.

Te zien tot half april 2026

Bestel tickets ≫

Kasteel Radboud-Strijd om Frisia

De strijd om West-Friesland

DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN FRISIA

Waarom staat Kasteel Radboud in Medemblik? En wat heeft het rijk Frisia daarmee te maken? De oude Friezen waren de Vikingen van de lage landen. De Hollandse graven troffen een florerende handel en een grote mate van onafhankelijkheid aan. Maar het gebied is aan de graven beloofd en bovendien van groot strategisch belang. Ontdek hoe het Graaf Floris V uiteindelijk is gelukt om dit gebied te veroveren.

Deze expositie is doorlopend

Bestel tickets ≫

Kasteel Radboud-Graventapijt Ridderzaal met rood wandtapijt-foto door Yvette Moeskops

Het Graventapijt

Het Graventapijt van Kasteel Radboud is een meerjarig project, waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt.  

Middeleeuwse Kruidentuin

In de kruidentuin van Kasteel Radboud vind je verschillende soorten planten en kruiden die in de middeleeuwen veel werden gebruikt, zowel om mee te koken als voor hun medicinale werking.

Kasteel Radboud-Kruidentuin bordje
Website horizontaal 1920x1005-Kasteel Radboud-Gerrie de leeuwdraak

Kindermuseum

Kasteel Radboud is ook voor kinderen een feestje. Met een eigen audiotour, speurtochten en een speelzolder valt er genoeg te beleven.   

Aankomende activiteiten

Oud-Hollandse Spelletjesdag

23 juli 2024

Tijdens de Oud-Hollandse Spelletjesdag vind je op het kasteelterrein verschillende spelletjes om alleen of samen te spelen. Leer hoepelen of steltlopen, oefen je ridderkunsten of speel als een echte royal het Koningsspel! Hang je liever de boef uit? Dan kun je in de schandpaal! Strategische denkers kunnen zich uitleven met het buitenschaakspel. Er is voor iedereen wat leuks te doen!

Let op: de Oud-Hollandse Spelletjesdag is buiten op het kasteelplein en vrij toegankelijk. Wil je ook het museum bezoeken dan raden we je aan je tickets vooraf online te bestellen.

Bestel ticket

Valkenier op het kasteelplein

24 juli 2024

Bij een kasteel hoort een valkenier! Bij goed weer neemt huisvalkenier Birdlive je mee in de geschiedenis van de valkerij in Nederland en van zijn prachtige roofvogels. Je kunt de majestueuze vogels van dichtbij bewonderen en misschien zelfs zien vliegen. Let op! Het roofvogelprogramma is buiten en vrij toegankelijk, maar gaat alleen door als het weer het toelaat. Wil je zeker weten dat de valkenier er is op de dag dat jij wil komen? Check dan op de dag zelf nog even deze site voor je de deur uitgaat.

Bestel ticket

Middeleeuws Kampement

27 juli 2024 - 28 juli 2024

Kom naar het Middeleeuws Kampement en zie hoe het er in vervlogen tijden aan toe ging. De Hanzecompagnie slaat dit weekend zijn tenten op bij Kasteel Radboud en gaat aan de slag met oude ambachten zoals borduren, boekbinden en touwslaan. De ambachtslieden vertellen graag over hun werk en laten je alles zien. Verder maak je kennis met de pestdokter en kun je luisteren naar de verhalen van de boogschutter!Let op: Het Middeleeuws Kampement is buiten op het plein en vrij toegankelijk. Wil je ook naar het museum, dan raden we je aan je tickets vooraf online te boeken.

Bestel ticket

Reviews

Het kasteel en zijn geschiedenis. Een fijne plek waar je de tijd verliest. Check de vakantie activiteiten! De Uilenworkshop vandaag was fantastisch!!

- Berna Meijer

Al tijden was ik van plan om eens een kijkje te nemen en eindelijk kwam het ervan. Prachtig kasteel om een tijdje door rond te dwalen en om vanaf de kantelen te genieten van het uitzicht. In het museumcafé een uitstekende cappuccino gedronken. Aardige mensen die alles uit de kast trokken om mijn bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

- Petra Vervoort