Het Graventapijt

Men neme een mooi stuk geschiedenis, ambachtelijk handwerk, een middeleeuws deskundige en een groep enthousiaste vrijwilligers. En wat er dan ontstaat?

Wat is het Graventapijt?

In de middeleeuwen is het bij de adel belangrijk om te laten zien van wie je afstamt, zodat meteen duidelijk is hoe lang jouw familie al aan de macht is. Dat gebeurt met een zogenaamde successiereeks. Het Graventapijt is de successiereeks van de Graven van Holland. Het tapijt wordt geborduurd door een groep vrijwilligers, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke borduursteken en materialen. 

Het ontwerp is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door historicus Marius Bruijn, in de stijl, vorm en inhoud van rond 1300. Meer over dit project en de ontwerpen is te vinden in de Gravenkamer van het museum.

Kasteel Radboud-Graventapijt Ridderzaal met rood wandtapijt-foto door Yvette Moeskops

Middeleeuws ambacht bewaren

Het Graventapijt is een uniek project. Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijven voor toekomstige generaties. 

Graventapijt Activiteiten

Regelmatig zijn er activiteiten rondom het Graventapijt, zoals een themadag of themaweekend. Tijdens deze dagen vind je de borduursters zelf in de Ridderzaal met één of meer van de wandkleden. Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten.

Kijk bij Activiteiten voor de eerstvolgende Graventapijt Themadag!

Kasteel Radboud-Graventapijt Ridderzaal borduurster bij groen tapijt-foto door Yvette Moeskops

Reviews

We zijn hier jaren geleden ook al eens geweest. Het is bijzonder om te zien hoe goed het kasteel van Floris V zo mooi bewaard is gebleven. Prima exposities en vriendelijke vrijwilligers. Er is een uitnodigende speelzolder voor de kleintjes.

– Theo Zentveld via Google

Het kasteel en zijn geschiedenis. Een fijne plek waar je de tijd verliest. Check de vakantie activiteiten! De Uilenworkshop vandaag was fantastisch!!

– Berna Meijer