Onze gids bij de tentoonstelling Kracht van Kruiden (1) is Lobbrecht Aerntsdochter, een van de eerste bewoonsters van het Mariaconvent in Medemblik. Zij is daar verantwoordelijk voor de kruidentuin. Haar tuin is de basis voor de kruidentuin van Kasteel Radboud.

 

Lobbrecht’s passie: religie en kruiden

Lobbrecht is erg gelovig en weet al van jongs af aan dat ze het klooster in wil. Dat is niet zo makkelijk als je denkt. In haar tijd vind je er vooral edelen. Ongewenste of lastige types, zoals jongere zoons en niet te slijten dochters, worden door hun mannelijke familie vaak in een klooster geparkeerd. Uiteraard met een leuke schenking als motivatie.

Lobbrecht is niet van adel en heeft ook geen bezittingen om aan het klooster te schenken. Daardoor kan ze eigenlijk nergens terecht. Tot er in de late 14e eeuw een beweging ontstaat die dat regelt voor mensen zoals zij: de Moderne Devotie.

 

Convent: klooster voor de gewone man en vrouw

De Moderne Devotie richt broeder- en zusterhuizen op. De leden daarvan hoeven geen geld mee te brengen en leggen geen geloften af, maar leven wel volgens de kloosterregels. De conventen zijn geboren.

Ook Medemblik krijgt er een en Lobbrecht kan niet wachten. Als in 1395 het Mariaconvent open gaat, staat Lobbrecht te trappelen voor de poort. Nu kan ze eindelijk haar leven aan haar geloof wijden, en aan haar kruiden.

 

Zonder Cruydt-Boeck geen kruidenvrouw

Zoals elke goede kruidenvrouw houdt ook Lobbrecht een ‘Cruydt-Boeck’ bij, een gids met de beschrijvingen van de verschillende planten. Hoe ze heten, waar ze goed of slecht voor zijn en hoe je ze moet verwerken, het staat er allemaal in.

De kruidenschriften zijn levende boeken, die steeds verder worden uitgebreid. Sommigen gaan generaties lang mee.

 

Meer Lobbrecht

Het boek van Lobbrecht vind je in onze tentoonstelling Kracht van Kruiden. De kruiden zelf staan in de middeleeuwse kruidentuin op het kasteelterrein.

Hier kun je het Cruydt-Boeck van Lobbrecht downloaden

Hier lees je meer over onze middeleeuwse kruidentuin

(1) Onze tentoonstelling Kracht van Kruiden is te zien van 1 juni tot 1 oktober 2021.