Jacob Cabeliau (*ca. 1527)

Jacob Cabeliau, ook wel Cabeljau of Cabbilliauw, is de zoon van een Zuid-Nederlandse edelman. Hij sluit zich al jong aan bij de Watergeuzen en lijkt zelfs te zijn onterfd vanwege die connectie. Hij doet voor het eerst van zich spreken in 1572, als hij onder Willem van der Marck Lumey bij Den Briel aan land komt en de geuzen de stad veroveren.

 

Mei 1572: Enkhuizen

Als een aantal weken later Enkhuizen zich bij de opstand aansluit, wordt Cabeliau door Lumey die kant op gestuurd om de inwoners te ondersteunen. Hij ontmoet daar Diederik van Sonoy, die samen met hem en Nicolaas Ruychaver naar Medemblik gaat. De mannen hopen ook die strategisch gelegen stad bij Oranje aan te sluiten.

 

Juni 1572: Medemblik

Van Sonoy, Cabeliau en Ruychaver hebben geen succes. Cornelis van Rijswijk, kastelein van het kasteel in Medemblik, houdt de stadspoorten gesloten. Medemblik heeft geen problemen met de Spanjaarden, zeker niet nadat de belastingen werden verlaagd om de kerk te kunnen herbouwen na een brand. De geuzen gaan met lege handen weg.

Voor hij weggaat, geeft Van Sonoy Cabeliau en Ruychaver de opdracht om Medemblik te veroveren. Hoe, dat is aan hen. De stad zelf gaat vrij snel om, als de geuzen Medemblik aanvallen vlucht het stadsgarnizoen naar het kasteel. En dat wordt een ander verhaal.

Cabeliau moet en zal het kasteel in handen krijgen, maar hoe? Een belegering kan wel eens lang gaan duren en veel manschappen kosten. Cabeliau kan voor een list kiezen, maar die keuze is niet zomaar gemaakt…

 

Bronnen o.m.: Historisch Nieuwsblad